Oefeningen voor je IQ

Het is mogelijk om het IQ enigszins te verhogen. Allereerst is het IQ beïnvloedbaar door wat er in de omgeving gebeurt. Het is daarom belangrijk om de test uitgerust, ontspannen en in een rustige omgeving te maken. Daarnaast kan de intelligentie iets verhoogd worden door het maken van IQ-tests te oefenen. Hierdoor is het begrijpelijker wat er met bepaalde vragen bedoeld wordt. Na een aantal keren oefenen, is de vraagstelling in IQ-tests duidelijker waardoor er minder tijd in het begrijpen van de vraag gestopt hoeft te worden en het antwoord sneller gegeven kan worden. Dit leidt tot een beter resultaat in de test.

Ook spelletjes kunnen helpen bij het verhogen van het IQ. Denk hierbij aan spelletjes zoals Braintraining. Bij het spel Braintraining doe je kleine behendigheidsspelletjes, puzzels en andere breinbrekers. Het redenerend en probleemoplossend vermogen zou met deze spelletjes verbeterd worden. Na 3 maanden is dat effect weer weg. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effecht van Braintraining spellen. Over het algemeen zal het een positief effect hebben op het lerend vermogen van een kind, echter soms heeft het ook geen enkel effect. Een studie van 2009 heeft zelfs aangetoond dat sommige leerlingen die eerder behoorden tot de minder goed presterende groep, na het trainen met dit soort Braintraining spellen, ineens hoorden bij de hoog presterende groep binnen een klas. Dit bewijst maar eens te meer dat intelligentie zeker wel te trainen is.